Veien mot håndstående

Hver uke fremover skal vi legge ut et program med øvelser som skal hjelpe deg på veien til håndstående.

Vi skal ha med både lette og mer utfordrende varianter.

Håndstående er en utrolig teknisk øvelse. Det er mye som skjer på en gang og det tar lang tid å lære seg å mestre øvelsen.

Vi er så heldig og har fått med oss håndståendeekspert, Jon Yuen. Han skal hjelpe oss med å velge ut øvelser og gi tips på veien.

 

10736157_10154678507170386_1166557671_n 2

Vi spurte Jon:

Hva mener du trengs for å lære en håndstående?

Som det meste annet er håndstående avhengig av at tålmodigheten og lysten utfyller hverandre. Flere som ønsker å lære seg å stå på hendene har en tanke om at øvelsen handler mer om prøving og feiling enn det har med en systematisk tilnærming. Det er først når man forstår hvor krevende og givende en anstendig håndstående faktisk er at vi finner fokuset som kreves.

Innstillingen vi har til enhver prosess er viktigere enn ressursene vi eventuelt vil trenge – rett og slett fordi at vi med korrekt innstilling finner frem til de ressursene vi trenger. I det store bildet er derfor bevegelighet, styrke og kroppskontroll kun detaljer. Hvis du vil, får du til.

Men nok om filosofisk tilnærming – her er noen litt konkrete tips:

● Øv ofte

● Øv på bakgrunn av dagsform.

● Øv deg frisk

○ Det er bedre å øve 20 minutter fem dager i uken, enn 40 minutter to dager i uken.

○ Dersom du føler at fokuset ikke strekker til er det bedre å øve seg på å stå opp ned inntil enn vegg – slik får du bygd opp styrke, samt bli vant til å orientere deg opp ned uten at du behøver å fokusere på balanse.

○ Utmattelse er sjeldent synonymt med fremskritt. Gjør nok hver økt til at du føler deg bedre og klarere i toppen enn når du begynte.

Hva liker du med håndstående?

Her må jeg anstrenge meg for ikke å skrive for mye! Håndstående er en fantastisk avkobling fra hverdagen, enkelt og greit fordi at man ikke har råd til å tenke på noe annet når man observerer omverdenen sin opp ned. Til forskjell fra andre øvelser vi finner på et treningssenteret, er belastning og repetisjonsantall av lite verdi. Det er den konsekvente måten man går inn i en håndstående, den stødige linjen og de ørsmå justeringene som teller. Disse bittesmå detaljene er sjeldent synlige for eget øye, og man må derfor danne seg et veldig godt “indre syn” på egen kropp – forståelse av balanse, kroppskontroll og tilstedeværelse er bare noen få av frynsegodene håndstående krever at du gir deg selv!

Ukens øvelser er: 

Hold – Front mot vegg

Alle leddene er stablet direkte over hverandre;

– Hender er skulderbredde avstand (tettere enn man tror)

– Skuldrene heises opp møt ørene

– Nøytral Rygg; Ribben skal ikke stikke ut, og korsrygg skal ikke svaie

– Knær rettes ut og klemmes sammen.

– Tærne Pekes

En rett linje oppfordrer ikke bare til forbedret balanse, men virker også forebyggende mot smerter/skader i håndledd og skulder samtidig som man bygger seg opp den nødvendige styrken. Start med korte og korrekte holde på rundt 10-20 sekunder – 3-4 sett – 3-4 ganger hver uke. Jobb deg sakte men sikkert opp mot hold på 30-40 sekunder. Dersom du synes det er vanskelig å holde tiden kan du også telle innpust og utpust. Dette er litt mindre målbart, men samtidig så tillater det deg å faktisk komme til ro, selv om du står opp ned.

Pike hold – Front mot vegg

 

En lettere variasjon av øvelsen over. Her gjelder det å se til at overkroppen er fullstendig loddrett, mens beina er vannrette. Jobb deg sakte men sikkert opp til at hoften rettes ut.

 

Lykke til!

 

 

 

Yngvild Grip

Yngvild har lang erfaring med å hjelpe andre med trening og kosthold og har jobbet som personlig trener siden Optimal Trening startet. Hun er spesielt god til å hjelpe kunder med vektnedgang og livsstilsendring, men har også hjulpet kunder som har hatt mål om vektoppgang, å prestere bedre innenfor idretten de driver med og ikke minst kunder som har hatt et ønske om å lære seg å trene med korrekt teknikk.Les mer om Yngvild

7 kommentarer

 • Heidi sier:

  Liker siden deres 🙂 Dere kan ikke lage et innlegg om tøying, spesielt dynamisk tøying. Hilsen ei som trenger å bli mykere!

 • Ann Louise sier:

  Hei! Utrolig fin og inspirerende side dere har og utrolig gøy med guide til å klare håndstående!! Veldig enkelt og fint forklart hva man skal fokusere på og flott at dere viser med en video også! Knall gøy! Jeg er i full gang med første øvelse og gleder meg til neste!! 🙂

  • Takk for hyggelig tilbakemelding, Ann Louise. Glad for at du vil være med oss på veien til håndstående. I morgen kommer det to nye øvelser. Hvordan har det gått så langt?

   • Ann Louise sier:

    :):) gøy med to nye øvelser! Jeg føler det har hjulpet kjempe mye og jeg har hatt god fremgang på bare en uke! Har gjort øvelsene flere ganger om dagen og er strålende fornøyd!! 🙂 utrolig gøy å føle mestring!! Gleder meg til fortsettelsen!

 • Johanne sier:

  Så fantastisk!! Jeg blei anbefalt sida deres av Maren erdvik etter å ha spurt ho om tips til veien mot håndstående. Dette er virkelig til både inspirasjon og hjelp!! Gleder meg te å øve meg på disse to variantene framover 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *