Ukens utfordring

Takk for forrige ukes utfordring Yngvild. Her er min versjon av “frogstand til hodestående”. Det var en krevende og tung øvelse, men det er gøy å se at noen av turnferdighetene forstatt sitter.

 

Her er ukens nye utfordring!

Dette er en øvelse for den mellomstore muskelen som sitter på siden av setet – Gluteus Medius. Sammen med Gluteus Minimus- og Maximus utgjør de tre glutealmusklene, også kjent som “rumpemuskulaturen”.

Gluteus Medius er den muskelen som er med på å føre beinet ut fra kroppen (abduksjon) i tillegg til å rotere beinet. Blandt annet er denne muskelen viktig for å stabilisere bekkenet.

For hvert steg du tar, om du så løper eller går, så må kroppen balansere på et bein. Dermed vil en sterk Gluteus Medius sørge for at bekkenet holder seg stabilt under bevegelse. Den spiller også en viktig rolle i øvelser som f.eks. knebøy, som krever god stabilitet.

Med andre ord vil en svak Gluteus Medius kunne medføre ustabilt bekken, feilbelastning på knær og hofte o.l. Dessverre blir Gluteus Medius ofte nedprioritert til fordel for å trene den store setemuskelen Gluteus Maximum, selv om det er viktig å være like sterk i begge, for optimal funksjonalitet.

Derfor er øvelsen i denne utfordringen nettopp en øvelse som skal få deg til å prioritere Gluteus Medius. Det eneste du trenger er en strikk!

Denne øvelsen passer fint som en aktiveringsøvelse før andre rumpeøvelser som feks. Hip thrust. Den passer best for personer som sliter med å få kontakt med setemuskulaturen eller nybegynnere.

Tenk under øvelsen at det er siden av rumpa som skal jobbe. Forbred deg på at denne svir godt i morgen. Lykke til!

 

 

 

 

Andrea Petersen

Andrea har en stor lidenskap og genuin interesse i ernæring og trening. Hun vil gjøre alt for å gi deg en vellykket livsstilsendring. Les mer om Andrea

3 kommentarer

  • Kristine sier:

    Har faktisk lett etter nye øvelser som trener gluteus medius etter å ha vært hos fysioterapeaut og funnet ut at siden de er svake, så får jeg vondt i knærne når jeg løper. Tusen takk for super øvelse 😀

  • Hei Kristine! Så bra at det var til hjelp. Kom gjerne med fler ønsker som du vil vi skal legge ut eller skrive om:)

  • Hege sier:

    Dette har blitt en favoritt, til tross for mislykket første forsøk som endte med ødelagt strikk og mye vondt:p men denne øvelsen; Jeg sier bare TAKK:D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *