Nytt år og nye muligheter!

 “Although no one can go back and make a brand new start, anyone can start from now and make a brand new ending” – Carl Brad

Samtidig som raketter og champagneflasker spretter i været, er det trolig mange som reflekterte over hva det nye året vil bringe. Nyttårsforsett har muligens ikke det beste ryktet, men likevel kan det være overraskende nyttig. Det er ikke så lett å se sine feil i en travel hverdag. Sånn sett er høytider en perfekt tid til å tenke over hvilke minner en vil sitte igjen med til neste år, og hvilke endringer en kan ta fatt i.

Diett, vektnedgang og trening er populære forsetter, men det er få som klarer å holde løftene lengre enn ut januar.

Hvordan skal du, en gang for alle, lage vaner som varer livet ut?

Det handler om planlegging, og være bevisst, og å fortsette å planlegge til trening og kosthold er en like naturlig vane som å stå opp om morgenen, eller pusse tennene på kvelden. 

Det er lett å si at man vil trene mer og spise sunt. Det er derimot vanskelig å gjennomføre det. Istedenfor å fokusere på hva du skal gjøre, prøv å fokuser på hvordan du skal gjøre det.

Jeg skal begynne å trene.

Jeg skal begynne å trene tre ganger i uken.

Jeg skal begynne å trene på lørdag.

Jeg skal begynne å trene styrketrening på lørdag kl.12.00.

Oppskriften kan så fint oppsumeres i dette sitatet etter Greg S. Reid:


“A dream written down with a date becomes a goal. A goal broken down into steps becomes a plan. A plan backed by action makes your dreams
 come true.”

Foto: Mats Andreassen Grimsæth

“Gå ned 10 kg på 4 uker!”

De fleste dietter lover resultater de dessverre ikke kan holde. Det er først når du dropper dietten og jobber for varig endring at man også vil ha mulighet til å beholde resultatene, men husk: Det krever både tid, tålmodighet og motivasjon å endre handlinger som vi nærmest gjør på kommando, så ikke la deg lure av raske løsninger.

* Hva er den største utfordringen? Om du eksempelvis sliter med vekten bør du prøve å finne ut hva som er det største problemet og deretter gjøre tiltakene som trengs for å få pilen på baderomsvekten til å bevege seg.

For mye småspising? Lite aktivitet? Drikker du for mye brus? Spiser du for lite grønnsaker? Om du er usikker på hvor problemet ligger kan det være gunstig å få hjelp av noen med riktig kompetanse. Det vil dessuten, for mange, være avgjørende å få støtte og motivasjon fra noen andre enn seg selv. Så det å prate med andre om det, eller få med en venn, eller få hjelp av en personlig trener, kan hjelpe mye på veien.

* En annen måte å endre en vane er å få en ny og bedre vane! Hver gang du får lyst på ”snacks” så kan du for eksempel spise  en frukt istedenfor. Det kan også være å lage ulike avtaler med seg selv, f. eks. at du må ha få inn treningen enten rett før eller etter jobb, og så videre.

* Tenk på alt du kan spise, fremfor alt du ikke kan spise. For det du fokuserer på, er det du ser. Tenk på alle de små stegene i riktig retning, fremfor å fokusere på at det store målet som ennå ikke er nådd. Det kan også være lurt å fokusere på alle fordeler ved å spise sunt og trene, som at du får mer overskudd i hverdagen, føler deg mer glad, tar vare på helsen din og så videre.

Men ikke glem at det tar litt tid før alle fordelene ved trening kommer til syne. Du vil kanskje ikke få det samme overskuddet i starten, så du må komme deg gjennom en litt tøffere fase i starten.

* Lær deg å lytte til kroppen. Spis når du er sulten og stopp når du er mett. Nyt maten og spis sakte!

Finn gleden! 

* Gi det litt tid! Om treningspausen har vært uventet lang, vil du neppe finne glede av treningen på et blunk. Hold ut – gleden vil komme! Etter hvert som formen blir bedre, vil du oppleve mestringsfølelse og begynne å se at endringene dine gir resultater.

* Skitur, sykkeltur, løping, gåturer, styrketrening, klatring eller svømming? Begynn med det du kan og liker, så kan du gradvis prøve nye aktiviteter når du er klar for det!

* Det kan være en fordel å få litt drahjelp i starten av noen som har kompetanse. Dersom du ikke kan å trene styrketrening, eller å klarte, er det ikke like artig og effektivt. Mange vil nok ikke tørre helt å prøve på ting de ikke kan, men dersom du får hjelp, så vil du helt sikkert klare å lære deg det.

* En sunn og frisk kropp kommer i alle fasonger og størrelser. Det viktigste er ikke å få den perfekte kroppen, men å bevege på den. Sett pris på å ha en funksjonell og sprek kropp – vi kommer til å minnes den én dag.

Lykke til med alle målene dere måtte ha for 2018!

 

Yngvild Grip

Yngvild har lang erfaring med å hjelpe andre med trening og kosthold og har jobbet som personlig trener siden Optimal Trening startet. Hun er spesielt god til å hjelpe kunder med vektnedgang og livsstilsendring, men har også hjulpet kunder som har hatt mål om vektoppgang, å prestere bedre innenfor idretten de driver med og ikke minst kunder som har hatt et ønske om å lære seg å trene med korrekt teknikk.Les mer om Yngvild

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *