Hvorfor er frokost viktig?

Frokost er dagens første, og kanskje viktigste måltid. Hvorfor det?

Jo, frokost er først og fremst det måltidet som bryter nattens faste. Faste en tilstand hvor kroppen er i en nedbrytningsfase fordi den har gått lenge uten mat. Da bryter kroppen ned andre næringsstoffer for å gi kroppen energi. Protein eller fett er de næringstoffene som da brukes fremfor karbohydrater (som normalt). Over en lengre periode er dette ugunstig for kroppen og derfor er det viktig å spise frokost slik at du stanser fasten.

Når du spiser frokost stabiliseres også blodsukkeret og du får økt energi. Ikke minst bidrar frokost til at du lager deg bedre rutiner på måltidene dine utover dagen.

Men hva skal du spise til frokost?

Her er det mange ulike teorier og meninger om hva som er best. Det som er viktigst er at du tilfører kroppen de næringsstoffene som den har størst behov for.

FullSizeRender-12

Til frokost anbefaler jeg deg og spise protein og karbohydrater, men fett er også en viktig del av kosten. Protein er viktig fordi kroppen har behov for nye byggesteiner etter nattens restituering og gjenoppbygging av nye muskler. Karbohydrater er viktig for å gi kroppen energi til dagens gjøremål. Ikke minst inneholder karbohydratene viktige næringsstoffer som vitaminer og mineraler. En frokost kan være enkel og samtidig bidra med mange av disse viktige næringsstoffene.

Her er noen eksempler på sunne matvarer til frokost.

  • Grovt brød og fullkornsprodukter
  • Kornblandinger, müsli, havregrøt
  • Frukt: smoothie
  • Grønnsaker
  • Egg
  • Fiskepålegg: makrell i tomat, laksepastrami, røkt laks
  • Magre kjøttprodukter: kylling og kalkun pålegg
  • Magre meieriprodukter: Mager kesam, Yoghurt, lett ost, lett philadelphia
  • Lett eller skummet melk

 

Dersom du ikke er et frokost menneske, anbefaler jeg deg likevel å spise noe. Tenk ut noe som er enkelt og som frister, som smoothie, en shake, frokost lapper, havrevafler fra kvelden før, omelett og lignende. Husk at bare litt er bedre enn ingenting!

 

Andrea Petersen

Andrea har en stor lidenskap og genuin interesse i ernæring og trening. Hun vil gjøre alt for å gi deg en vellykket livsstilsendring. Les mer om Andrea

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *