Hvordan bli kvitt “søtsuget”?

Søtsug er et velkjent problem for veldig mange – og kanskje særlig personer som endrer livsstil og kosthold. Flere går på “søtsugsmellen” hver dag, mens andre i mindre grad. Jeg skal gi dere noen råd ut fra mine egne erfaringer om hvordan dere kan unngå dette – eller møte suget på best mulig måte.

Bilde hentet fra google

Bilde hentet fra google

1. Planlegg måltidene dine og spis regelmessig.
Dersom det går lang tid mellom måltidene dine iløpet av en dag bygger kroppen raskt opp en enorm sult. Denne sulten intreffer ofte på kveldstid eller før. Grunnen til dette kan være at kroppen har fått for lite mat igjennom dagen og skiller ut stoffer som øker suget på energirik mat. Følgene av dette kan være så mangt, noen overspiser andre får søtsug etter middag etc.
Min erfaring er som følger: planlegg dagen og måltidene – unngå at det går over 4 timer mellom hvert måltid. Spis mat som gir metthetsfølelse. Dette er matvarer som sunt fett, protein og fiber. Holder du en jevn måltidsrytme gjennom dagen kan dette bidra til at du unngår søtsuget på kvelden.

2. Ha sunn mat på kjøkkenet
Dersom jeg har sjokolade, smågodt og potetgull liggende i skapet fra helgen, og utover uken – er jeg dømt til å misslykkes! Min erfaring er at dersom jeg har sunn mat i kjøleskapet så spiser jeg sunn mat. Enkelt og greit!

3. Aldri glem den følelsen du får etter å ha spist en hel sjokoladeplate på en mandag kveld

Bildet hentet fra google

Bildet hentet fra google

Jeg tror ikke jeg er alene om at hvis jeg spiser sunt så føler jeg meg bedre innvending og med meg selv. Og dersom jeg spiser usunt så kommer den negative følelsen raskt. Prøv å heller å tenk etter hva det gir deg, det å spise den sjokoladen eller hva det gir deg og ikke spise den.
Det kan også være lurt å øve inn små motargumenter som du sier til deg selv når du blir fristet.

4. Unngå mat- og drikkevarer som øker suget
Begrens inntak av sukker og “raske” karbohydrater. Det er matvarer som gir høy blodsukkerstigning, men dårlig metthetsfølelse. Alkohol er også en faktor som er med på å øke suget. Akolhol gjør at kroppen blir dehydrert og kroppen får økt behov for energi.

5. Test kjerringråd
Det finnes utrolig mange kjerringråd der ute og kanskje nettopp et av disse fungerer for deg?

1. Enkelte mener det hjelper å pusse tennene litt før på kvelden.
2. Ha oppskjært frukt tilgjengelig. Ofte er dette nok.
3. Ikke gå i butikken sulten eller se etter kampanjetilbud på godterier.
4. Spis isbiter. Og lag de gjerne med funlight saft for ekstra god smak.
5. Lag deg en liten skål med fruktsalat – om du så må ha noe.
6. Te har vært noe som har fungert for meg. Du blir varm, mett og søvning og suget forsvinner.

FullSizeRender-31-kopi

6. Er du sulten eller er du sugen? 
Når suget kommer smygende er det ikke sikkert kroppen har behov for det. Lær deg å kjenne forskjellen på sultfølelsen og sugfølelsen. Vi lever i et samfunn hvor vi er vant med å gi etter, bli bevisst!

7. Ikke glem å ros deg selv når du lykkes!

Bildet hentet fra google

Bildet hentet fra google

Andrea Petersen

Andrea har en stor lidenskap og genuin interesse i ernæring og trening. Hun vil gjøre alt for å gi deg en vellykket livsstilsendring. Les mer om Andrea

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *