Slik dekker du dagsbehovet for Vitamin D

 Den viktigste kilden til vitamin D i norsk kost er fet fisk, men spiser vi nok av det til å dekke behovet vårt?

Kilde: google.com

Vitamin D er viktig for blant annet, immunforsvar, samt oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner. På sommerhalvåret hvor vi får  mer sollys produserer kroppen mer enn nok vitamin D. Vitamin D dannes i huden ved hjelp av UV- stråler. Pigmentmengden i huden vår påvirker også hvor mye Vitamin D som produseres. Feks. vil en person med lys hud produsere mer vitamin D enn en person med mørkere hud.

På vinterhalvåret får vi mindre sollys og derfor også mindre vitamin D. Det er da ekstra viktig å få dekket behovet igjennom kostholdet vårt. Desverre er det mange av oss som ikke får i seg nok vitamin D og får mangelsymptomer. Det kan være alt fra migrene, slapphet, tretthet, utmattelse og muskel-, ledd og skjelettplager. Mangel kan også gi svekket immunsystemet som fører til hyppigere forkjølelse. De fleste kjenner seg sikkert igjen i disse symptomene og det kan være så enkelt som at du har litt for lite Vitamin D.

Viktige kilder i kosten:
– Fet fisk som laks, makrell i tomat, ørret og sild. Fiskerogn og fiskelever er god vitamin D kilder men spises kanskje ikke like ofte som førstnevnte.
– Smør, margarin og noen melketyper er beriket med vitamin D.
– Tran

Kilde: Google.com

Slik dekker du behovet for vitamin D

Anbefalt inntak av vitamin D er 10 mikrogram pr dag.
For å dekke dette behovet kreves det at man spiser fet fisk minimum 2-3 ganger i uka. Meieriproduktene som inneholder vitamin D har såpass lavt innhold at man må opp i ganske høye mengder for å dekke dagsbehovet. Feks vil 100 gram smør om dagen dekke behovet, som for noen veldig lite sannsynlig at man kommer til å spise. Dessuten er det heller ikke noe jeg anbefaler.

Under ser du eksempler på matvarer/måltider som dekker dagsbehovet for Vitamin D:

  • 120 gram Kveite (11,5 mikrogram)
  •  ca 130 gram laks (10,4 mikrogram)
  • 3-4 eggeplommer (10-12 mikrogram)
  •  5 ml tran
  • Eksempel på måltid: 3 glass ekstra lett melk, 15 gram smør til feks 3 brødskiver, 1 kokt egg og ca 80-100 gram røkt laks/ evt 100 gram makrell i tomatKilder: Helsedirektoratet.no

Andrea Petersen

Andrea har en stor lidenskap og genuin interesse i ernæring og trening. Hun vil gjøre alt for å gi deg en vellykket livsstilsendring. Les mer om Andrea

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *