Ett enkelt grep for bedre kostholdsvaner!

Vaner er automatiserte handlinger som vi gjør om og om igjen, for å slippe å måtte bruke energi til å tenke over alle valg vi tar. Automatiserte vaner er en fordel når det kommer til de konstruktive vanene vi har, men når det kommer til de destruktive vanene er det verre. Heldigvis er det mulig å endre vaner, så lenge vi vet at det krever arbeid og tar tid.

For at det skal være mulig å gjøre en endring er det noen tiltak som kan hjelpe. Det første er rett og slett å ikke la vanene dine gå på automatikk, men stoppe opp og reflektere rundt de valgene du tar. Ett enkelt grep for å få til dette er så enkelt som å skrive ned det du spiser.

Det er rart med vaner. En vet aldri selv at en har dem. – Agatha Christie

Bilde hentet fra google

Da blir du tvunget til å tenke over hva du putter i deg. I tillegg har jeg erfaring med at mange unngår å spise en sjokolade når man er nødt til å skrive det ned etterpå. Dessuten synes mange sunn mat er like så godt som usunn, og at det gir mer overskudd og energi. Problemet er ofte å komme på sunne alternativer, samt at vi blir bombadert av usunne, enkle fristelser rundt oss hele dagen lang.

For travle mennesker er det lett å skylde på at det tar for lang tid å spise sunt, men det er nok av travle mennesker som får tid til å spise sunt. Utfordringen ligger mer på vanene du har med deg, og at du kanskje ikke har nok tilgjengelige oppskrifter som du er vant til å lage. En yoghurt, nøtter og frukt tar deg noen få minutter å lage, og er enkelt å spise i farta. Speltlomper med magert kjøttpålegg og grønnsaker er et annet forslag. Eller makrell i tomat og knekkebrød, for de som liker det.

Det skal sies at det krever litt ekstra tid og energi når du skal endre vaner. Nettopp fordi du må sette deg inn i andre mat-forslag enn de du er vant til. Du må også notere ned for å får oversikt og klare å bli bevisst nok, og dette krever litt mer energi og tid enn å bare gjenta dine gamle valg. Heldigvis vil det bli lettere og lettere jo flere ganger du har tatt de riktige valgene.

We are what we repeatedly do – Aristoteles 

Noen velger å registrere maten på apper som “myfitnesspal” for å få oversikt over kcal og sammensetting av næringsstoffer. For de som synes det høres altfor tungvint ut, vil du komme veldig langt ved å bare notere ned på et ark. Det kan imidlertid være gunstig å få oppfølging av noen med ernæringskompetanse, som kan se over notatene dine og gi tilbakemeldinger. Både fordi at det gjør det lettere å gjennomføre, men også for å få tilbakemelding på om du spiser variert nok og tar smarte valg.

Dersom målet er å øke aktivetet eller bli sterkere kan du bruke samme fremgangsmåte. Enten ved å få tak i en skritteller, som kan gi en pekepinn på hvor aktiv du er, eller ved å notere ned vektene du bruker når du trener.

Etter hvert når du har notert en del, ser du fort et mønster der du kan ta tak i én vane om gangen. F. eks. dersom du ikke spiser frokost, kan første mål være å starte dagen med en næringsrik og god frokost. Når den vanen sitter, kan du prøve deg på en ny! Lykke til!

Yngvild Grip

Yngvild har lang erfaring med å hjelpe andre med trening og kosthold og har jobbet som personlig trener siden Optimal Trening startet. Hun er spesielt god til å hjelpe kunder med vektnedgang og livsstilsendring, men har også hjulpet kunder som har hatt mål om vektoppgang, å prestere bedre innenfor idretten de driver med og ikke minst kunder som har hatt et ønske om å lære seg å trene med korrekt teknikk.Les mer om Yngvild

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *